Which One You Prefer ?

Assalamualaikum !
Okey, tangan gatal nak menulis kan. Padahal buku bertimbun lagi tak bukak.
This morning i went to library. Yes ! At last ! But u know what ?
I've spend about an hour just want to find the right mood to
open my book. Haha. I don't know why i behave this way.
This is definitely not me. Okey, that's me actually. Sigh*


Okey, let's get to the main point.
Which one u prefer actually ? READERS or FOLLOWERS ?
Please ! Please tell me the truth.
For me, actually i've been blogging almost 3 years. In the very beginning,
yes i admit that actually i am followers oriented. Faham ke x ? 
Oriented tu ayat lecturer tu. Heee. Means that sy memang suka
mengumpul followers. But then i've realized that actually aku syok sendiri.
Buat entry panjang-panjang tapi tak ramai komen. Huh.
Followers almost 500. But what i've got ? No readers. Followers only.
They followed and that's all.
Mostly sy tgk blog sekarang pun macam tu kan ? 
That's what i want to ask u olls actually.
For me, if u olls nak tahu laa kan. I really love to read.
No matter u olls mengarut apa kan. Share ilmu ke, kisah hidup ke,
gossip ke, sy suka baca. And if u're lucky sy komen.
Sorry sy mmg suka komen. Haha. Kalau nampak 0 comment tu,
mmg jari ni akan klik. Kalau nampak sy mengarut tu nasib korang laa.
Tapi kan.. kalau dah memang tak tahu sgt nak komen apa,
sy cuma tinggal jejak kat shoutbox korang. 
But please, if u olls ada letak word verification tu
kalau boleh laa kan. Kalau boleh eh. Ni bukan paksaan tau !
Please buang. Sebab sesetengah bloggers they find that annoying tau.
Sy pun rasa leceh because i'm wearing spectacles. And i've to focus on 
those word. That will rising my power u olls. Hehe.
And sy bukan sahaja berblogwalking, sy baca post-post
baru blog yg sy follow. Sambil mencari blog baru
untuk difollow. Adakah anda tergolong dalam bloggers
yang akan tgk reading list di dashboard korang ?
Okey,that's my way. How me blogging.
Sorry if my words buat u olls ter'touching' kan ? Just curious nak tahu.
But u olls nak tahu tak ?
I give thumbs up for those yang blogging.
Tak kira laa kumpul follower ke reader ke. Sbb apa tahu ?
Zaman i muda-muda dulu sy sgt jakun tau !
Bila dah tua bangka ni baru pandai buat blog. Byk faedah blog ni 
sbb kat sini kita baca pengalaman org, kita dgr kisah org.
Then kita boleh nilai diri kita balik. Sini pun kita
boleh dapat ilmu bermanfaat kan ?
Are u agree with me ?
So thumbs up for we olls.
Malaysia boleh ! Rakyat sekarang sudah celik IT.


10.27 p.m.
27/12/2012




اَسْتَغْفِرُ اَللّهَ

28 comments:

  1. I prefer readers and followers . hehehe .. thank comments my blog =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, u may get both :)
      welcomeeee

      Delete
  2. haha mmg sedih kalau tulis entry then tak ada org baca. like syok sendiri giteww. haha! but, i love followers and readers.

    ReplyDelete
  3. kalau saya suka baca je huhu kalau follow tu ikot mood haha sebab dah blog saya nie agak kurang waras nak follow orang . buat tension je

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. aah, sy pun akan follow blog sy suka je..
      tp bila ada org suh follow balik,
      follow je laa kan ? heee

      Delete
  4. hye.. assalamualaikum.. nice blog.. harap harap boleh baca lg kalau ada kelapanagn :) hehe all the best study ya !

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.
      thanx lampu neonnn :)

      Delete
  5. Seriously, I need a readers tak best kut kalau kita menulis takda siapa yang baca, setup blog cantik - cantik orang tengok sekali imbas saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes ! that's the point.
      tgk sekali imbas, x baca post, tp follow.
      then letak kat shoutbox, follow sy balik.
      heeee. selalu kan.

      Delete
    2. selalu sangat yang macam tu ,, kita pun jadi tak enjoy nak menulis kalau orang tak baca entry kita . kan?

      Delete
    3. Betul betul betul.
      Biasanya kalau org tu komen,
      @ pagewiew kita tuk entry tu tinggi,
      kita lagi semangat nak menulis.
      Sebagai blogger kita kena support each other :)

      Delete
  6. Readers tu penting. Followers pun penting.
    Jadi kita perlu 2-2 ^^,

    ReplyDelete
  7. leceh kan kalau bloggers yang pakai word verification ni :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..kan ?
      kadang tu sgt susah nak baca.
      sampai terpaksa refresh 2 3 kali.
      huhu

      Delete
  8. cool.. cara anda menulis pun sy dapat tahu anda seorang yg sempoi.. isokay.. tak kira lah org baca ke tak, janji blog nih ruang kita sendiri.. follower? pd sy tak perlu nk kumpul follower.. cukuplah reader yg boleh ambik iktibar dan baik buruk perkongsian kita. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempoi ? heeee
      betol. blog ni ruangan kita sebenarnya. x kesah laa org baca ke x kan ?
      kita x boleh paksa.

      Delete
  9. I most prefer readers.. Daripada pembaca.secara tak langsung kita akan mendapat follower. Sy blogger baru. Sy tak kejar or suruh orang follow sebab sy yakin klu orang suka cara penulisan kita secara auto dia akan cr butang follow tu kn...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol, sy sokong statement ni.
      kalau dia suka dia follow.
      cuma ada beberapa kerat yg suka buat,
      oke done follow u. follow me back.
      sy oke je, tp sy rasa diorg x baca pun post kita.

      Delete
  10. Wah2..

    kalau saya, saya sendiri pun tak sedar siapa follow saya.. sebab saya bukan jenis kejar follower.. takut diorg feel annoys dgn post kita... so baik diorg follow kalau berkenan..

    alhamdulillah, but I know I have a lot of readers referring to the no of view.. >.<

    good luck kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup yup.
      ada jugak yg silent reader kan ?
      diorg baca tp diorg x follow or komen.
      :)

      Delete
    2. yup...
      pegang teguh pada kata2 saidina Ali
      "Setiap penulis akan mati, maka tulislah sesuatu yang membahagiakanmu di akhirat sana"

      Tu sebab kena rajin2kan buat penulisan bermanfaat.. sebab ia akan keluar dalam google search saat org memerlukannya.. >.<

      Delete
    3. Betul betul.
      InsyaAllah walaupun sy selalu merapu,
      sy akan isikan jugak dgn perkara bermanfaat.
      terima kasih kerana mengingati :)

      Delete
  11. ok lg la amek masa sejam ja..kalau sy dulu mau makan masa 2-3jam jgk slm betol2 feel utk study..bab buka buku, minit pertama niat nak sudy lg dah buka buku, tp bukan membaca pn, melukis ja..main2 sampai mood 2 sampai..hahah..such a wasting time ja..hm, 2 yg x terkejar dean list tuh..hahah..well, let just bygone be bygone..nak menyesal skrg mmg dh x guna..yg pntg live ur life to the fullest...ok

    ReplyDelete
  12. hehe.. aah, amik masa sejam.. then bukak bukuk, 10 min,
    masuk makmal komputer..
    then amik angin kat luar masuk balik..
    smpai laa member ajak balik.. :)

    ReplyDelete

Will be back!