Me and Car

Assalamualaikum !
Another day, i waste. Huhu. Apa boleh buat kan ?
Memang pemalas. Jgn salahkan ibu bapa yg melahirkan,
tapi salah diri sendiri ! Yes, that's on my own. Tiada kena mengena dgn org 
lain kalau diri sendiri malas study kan ? Adik-adik jgn ikut ye !
Nak masuk sekolah nanti kan ? Belajar rajin-rajin, kaut
semua ilmu tu ! Bila besar jadi orang yg berguna. Jgn cari ilmu
semata-mata nak kerja besar, nak gaji besar ye ! Salah niat tu.
Okey-okey. Itu intro je okey ?
Ni ha nak cerita sebenarnya. Me and car.
Kenapa ? Kenapa dgn kereta ? Kereta kau mahal sgt ke ?
Sampai nak buat post bagai. Haha. Actually, kereta ni
bukan laa kereta mahal tapi kereta ni banyak berjasa.
Even i am not a very good owner but i appreciate it very much.
Alkisahnya. See this first okey.


Okey, cantik tak ? Huhu. I am very angry with that person. Why ?
Yes, it is common when u drive a car and got accident right ?
But what i want to share here is, masa tu sy tengah duk beratur nak u-turn.
Sy tak tekan minyak pun okey ! Kereta berhenti masa tu. Berhenti ! 
Gear sy di kedudukan N. Neutral !
Then tetiba sy rasa kereta bergegar. Not once but twice ! 
Nasib sempat tekan break tak kena orang depan. First, i didn't realized that actually
i'm being hit. But my friend yg ckp. Okey, cool. Keluar kereta. Bila tgk.
ALLAH, kuatkan semangat aku. Then seorang mak cik keluar. Said sorry then ckp tu salah
dia sebab dia tengok anak dia kat belakang. Dia terlepas break @ tertekan minyak entah.
Sy tak dengar sgt. Okey, kita settle kat tepi. 
Sebenarnya sy sgt annoying dgn mak cik tu sbb dia ingat sy student sy ni bendul sgt.
Boleh je ikut ckp dia. Sorry, i'm not like that. First nak bayar, then tak nak bayar 
sbb mahal. Dekat situ saja
sy habiskan almost 2 hours just want to wait 
for her decision and wait for his son.
Then siapa entah, ahli keluarga dia jugak
tapi bukan anak dia. Ckp apa tau ? Sikit je ni.
Boleh claim insurance. Suruh claim insurance sendiri.
Bukan insurance dia. Huh. Nasib ada mekanik kat situ tlg back up
dia ckp sikit pun tapi ini kereta. Takde kereta susah laa
sy sbb sy guna kereta utk pergi kelas tiap-tiap hari. Tu semua kerugian.
Kereta nak repair pun bukan murah sgt sbb sy ni bukan org berada.
Kalau sy kaya, lain cerita laa.
Okey, cerita kat balai. Sy pergi balai dulu.


 Dia nak tunggu kaum kerabat dia dulu.
Lepas cerita semua okey, dia disaman. RM300. Bila dapat report polis dia ckp apa, sy yg break mengejut. 
Like hello ?? Who made a mistake here ? U want to blame me ? 
Bila depan bukan main minta maaf tu salah sy laa apa laa. Kat belakang ? 
Sakit hati oo. Sabar. Sabar. Huh. Apa-apa pun dia 
dah kena saman. Walaupun kalau ikut, sgt tak berbaloi.
Tapi apa boleh buat. Itulah gunanya insurance kan ?
Lepas tu sy bawak balik kereta then ayah suruh mintak dokumen untuk claim insurance
dgn dia. So kami claim insurance dia. Malas nak cerita pasal tu. Sakit hati.
Then bila dah siap semua. See this too.


My car ! Dah okey. Lawa lagi dari dulu. But wait. U think how much this cost ?
More than a thousand okey and my dad use his money first. Okey fine tu boleh claim insurance.
Kerugian sy selama 3 minggu ke kelas tanpa kereta ? Okey, sy anggap tu ujian ALLAH.
What i want to say here is, 
If u want other to respect u, u first must respect them.

No matter how old are u. 
And in my situation here is, she want me to respect her but
what she did ? Dia layan sy so-so je. Mcm sy 
tak tahu apa-apa. Kalau nak fikir kurang ajar, fikir marah.
Boleh sgt tapi sy masih waras. Sy boleh berfikir.
Sy fikir nama baik mak ayah sy. Diorang tak ajar sy jadi kurang ajar.
Benda nak jadi, tu takdir ALLAH. Sy tak marah kena langgar,
tapi sy marah sbb dia buat report mcm tu, then bila mintak dokumen tu
dia lengahkan, dan masa berbincang tu dia buat sy
mcm budak-budak hingusan yg akan ikut semua
kata dia. 
Okey peringatan di sini ialah, when u driving a car actually
u put your live on risk. When it comes to an accident, whoever
either the one who hit or being hit, please respect each other.
Everything can be settle in a good way.
One more, sila bawa kereta dgn berhati-hati. Tak kira laa ada anak ke,
ada anak kucing ke, kita atas jalan raya. 
Kiri kanan ada nyawa orang walaupun bukan 
saudara mara kita. Nyawa bukan boleh dibeli.
Hargai nyawa tu. Ha, kan dah jadi iklan tu ? Okey laa.
Nak sambung study plak. Study ? Errrr.


6.14 p.m.
29/12/2012

اَسْتَغْفِرُ اَللّهَ

19 comments:

  1. fuhh, memang menguji kesabaran kalau jumpa orang macam tu. sabar je lah sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Perkara paling teruk berlaku sepanjang bawak kereta.
      Sabar je laa :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Baguslah kalau dia yang kena bayar saman.. kadang2 tu ada polis salahkan dua-dua terus..
    sebab polis dengar cerita je kan... pergi ke balai polis salah satu tindakan yang bijak sbnrnya..

    btw, sabar ada hikmahnya.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2-2 kena bayar bila x mengaku bersalah.
      mak cik tu mengaku bersalah dlm report,
      tp dia salahkan sy plak. huhu.
      nasib jugak laa dpt polis yg senang berunding :)

      Delete
  4. aaaaaaaa sedihnye :(
    sorry to hear ths..
    hummmm dia putaq belit cite tu yg tak best tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee. mekasih. apa-apa pun semua dah settle.
      dugaan laa kot. sy ter'emosi'
      taip entry td.
      but yes, dia putar belit cerita. :(

      Delete
  5. Sabar je lah... Ragam manusia, kita tak boleh jangka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..sabar..
      betol, manusia mcm2 ragam..

      Delete
  6. ehh...sama la 5zol pun pkai kreta wira gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke ? haha..
      leh geng laa kita :)

      Delete
  7. boleh tahan gak crta awk.....part langgar belakang mmg org blkg akan d salahkan..tak kira org dpn kita brek emergency or tak...sebab tu kita kena jarakkan keta dari orang hadapan,kalo makcik tu langgar keta awk..bererti dia telampau rapat dengan keta awk..dah langgar,bayar jeala,ni nk salah org pula..sy pn panas kalo tgok perangai manusia mcm tu..nsb awk sabar..hehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa. panas jugak ari tu,
      tapi kejap je laa.
      dah nasib. bila ingat balik, emosi jugak.
      sbb ye laa, kita x buat pape, tp kita kena kuar duit
      plak. huhu

      Delete
  8. wowww,teruk btl kemek kete tu..tp lps wat treatment trs cantik..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. tu kot hikmah dye.
      sbb sebelum tu ada calar sebenarnya,
      tapi sekarang dah xde calar. hehe

      Delete
  9. Sian akak.. Sampai hati makcik tu!! :(
    Apepun sabar jela kak eh. Ujian dari Allah S.W.T..
    Maafkn je mkcik tu & lupakan saja dia tu! ='D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee. InsyaAllah.
      Lepas ni dah lupa dah kejadian tu.
      Pengalaman laa tu. hee

      Delete
  10. i can feel that. oh makcik tu manusia ke apa?
    haih. nanti time dia susah, tengok macam mana pulak dia push org lain.
    sabar k. syukur semua dah selesai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa.
      Alhamdulillah semua dah selesai :)

      Delete

Will be back!